WASEDA ーーー!

Jag kom in! Jag kom in på Waseda! För att vara ärlig är det mycket som oroar mig både för när jag ska komma tillbaka till Japan igen och det feta studielånet det kommer att resultera i. Men jag måste ta den här chansen. Och söka en massa stipendier också! På ett sätt är jag jätteglad. Det är jag. Men jag vet inte vad jag kommer att komma hem till i Japan. Jag kommer nästan garanterat vara ensam den här gången. Men det kommer att gå bra!
 
Jag tänker hålla er uppdaterade om hela processen!
 
早稲田大学に入学できました!色んな不安なこともあるけど、日本にまた帰ってくるときとか未来の不安も。でも、このチャンスは二度と来ないと思って、頑張ります!
 
今から、大学への道の事いっぱい書きたいと思っています!

Naturlig Vardagssminkning med japanskt smink!

 
Jag är ingen makeup-guru men jag tycker ändå det är rätt kul att sminka mig och jag tänkte att jag kunde dela med mig om vilka japanska produkter jag använder i min vardagssminkning. Speciellt de jag har i basen, alltså foundation och puder. Jag tycker det var väldigt svårt att hitta foundation i vanliga affärer i Japan (alltså inte dyra märken eller specialaffärer) som matchar min hudton.
 
Även märken som vi har här i Sverige, typ Maybeline och så, om du går till en drug store till exempel så hade de bara ett par nyanser, just de nyanser som passar de flesta japaner och inte så ljus foundation som jag behöver. Jag trodde att utländska märken skulle ha som i Sverige, alltså alla möjliga nyanser, men det hade de inte!
Jag hade tur och hittade tillslut ett japanskt märke som heter Kate, den kostar inte heller mer än ¥2000 på de flesta ställen. Deras ljusaste nyans är precis min hudton, och den har även en varm underton så jag slipper se ut som en rosa gris! haha ;) Jag är väldigt blek men jag har inte kall underton, vilket också gjort det svårt för mig att hitta smink i Sverige också. De flesta riktigt ljusa nyanser brukar ha kall underton har jag upplevt.
 
En annan sak jag tänkte nämna i inlägget som jag inte nämnde i videon är att lyssna inte alltid på vad de i affären säger om din hudton! Både på Kicks i Borås och vid en makeup counter för ett dyrt märke i Tokyo har jag fått en foundation provad på mig med kall underton och de säger att det är min nyans. Båda gångerna har jag lämnat affären som ett rosa spöke i ansiktet. Först trodde jag det var för att mitt ansikte är lite naturligt rött och att det var problemet och att min ansikte inte matchar halsen, men, man ska ju matcha sin foundation med den färg man har på halsen, och min hals är inte rosa! Den är mer gul/vit. Så lyssna på din egen spegelbild i dagsljus! Hur ser du ut? Ett litet tips bara. Blir så irriterad på att människor utbildade inom smink inte kan se vilken foundation jag borde ha, men jag själv kan det som inte kan någonting om smink alls egentligen.
 
Det blir nog inte så många fler sånna här videor i framtiden, då jag inte kan så mycket mer än så här. Det var ju precis att jag fick till eyelinern på första försöket den här gången, fast den blev ändå lite konstig på ena ögat!
 
 じゃねっ!

Kanji ● Lär dig kanji med appar & hemsidor!

Här är min samling av länkar och appar som jag hoppas ni kan ta hjälp av när ni ska lära er kanji. Det finns mycket gratis  och användbart ute på internet, så jag tycker verkligen man ska prova det först innan man går och köper sig en bok! Jag använder eller har använt dessa källor och jag tycker de är bra. Om du har något tips om en app eller en hemsida, dela gärna!
 
Jag tycker att ni ska börja med kanji så snabbt ni bara kan, efter att ni lärt er hiragana, för det kommer att hjälpa er så mycket i era allmäna studier inom det japanska språket. Hur ska ni annars kunna lära er att läsa för att utveckla ert ordförråd, läshastighet och få bättre förståelse för språket? Att läsa är ju nämligen en av de bästa sätten att bli bättre på ett språk. Jag rekommenderar att ni läser upp lite på radikaler eftersom detta kommer hjälpa er att memorera kanji mycket mycket enklare! Jag har länkat till en sida som förklarar vad radikaler är nedan!
 
Gör en vana av att plugga lite varje dag, även om det bara är några minuter på bussen med en app! Det lönar sig i längden. Det är viktigt att använda kanji ofta i ditt dagliga liv för att det ska sätta sig ordentligt. Jag rekommenderar också att du skriver dagbok ibland, så ofta du kan, på japanska och utamanar dig själv att använda så mycket kanji du kan! Det är inte fusk att kolla upp något du inte kan eller inte kommer ihåg hur man skriver, det är ju så man lär sig!
 
 
HEMSIDOR
JLPT Study Page
En sida för att plugga till JLPT i allmänhet, men jag har mest använt den för kanji. Om du klickar in på en JLPT-nivå, så kan du välja "kanji" i menyn till vänster. Jag gillar den här sidan för den ger en bra överblick av vilka kanji som finns i de olika JLPT-nivåerna, samt att jag har använt sidan till att bocka av mentalt ungefär hur många kanji jag kan. Jag kollar igenom listorna och ser ungefär vilka jag kan och inte kan. Alla kanjis är listade i små rader av boxar som du kan klicka på och få exempel på ord som kanjin används i.
Kanji-test Flashspel
Med det här spelet kan du testa dig på 1945 olika kanjis! Du kan själv välja om du vill börja på en låg nivå med enkla kanjis eller om du vill testa dig på en högre nivå. Du kan testa dig på kun- och on-yomi och på deras betydelse.
Japanska läsövning
Öva på att läsa kanji i olika kombinationer på olika nivåer. Du kommer att lära dig en massa nya ord, med kanji som du redan kunde, det kan jag lova dig! Även jätteenkla kanji. Du bör ha rikaikun eller rikaichan installerad i din webbläsare så det blir enklare att se hur du läser de ord du inte kan och så du kan få reda på dess betydelse snabbt och enkelt. Jag har skrivt ett inlägg om dessa här.
Kanji & Radikaler
En sida som förklarar vad radikaler är och varför de är bra att lära sig när man ska lära sig kanji.
Kanji facts - Kanji Damage
En sida som förklarar lite allt möjligt om kanji, säkert mycket du undrat över, fast de använder sig mycket av humor, vilket gör det till både rolig och lärorik läsning!
Kanjidamage
Själva hemsidan som nämns i punkten ovan. Den har det mesta om kanji. Du kan även lära dig 1700 kanji med olika skämt och historier. Den använder mycket humoristiskt bildspråk för att man enklare ska kunna lära sig alla tecken. Jag har använt sidan lite förr, fast inte så jättemycket, för det var inte riktigt min grej, men det finns en massa bra artiklar som jag tycker är informativa och hjälpsamma!
 
GRATIS APPAR
☆ Obenkyou (Bara för Android)
Innehåller både grammatik, vokabulär och kanji för JLPT-tested. Men jag tycker den är mest användbar för Kanji. Du kan kolla på alla kanjis, deras betydelse och lässätt, samt se exempel. Sedan finns det även ett test inbyggt i appen, så du kan testa dig själv på alla tecken.
☆ 小学生手書き漢字ドリル1006 (iPhone & Android)
Här kan du öva på att skriva alla 1006 stycken kanji-tecken som japanska elever lär sig i lågstadiet. Appen kan vara lite seg på att känna igen en del tecken även om du har skrivit rätt, men annars är den bra! Den är speciellt kul och lätt att använda om du har en sån där pekpinne till mobilen att skriva med!
☆ 中学生漢字(手書き&読み方) (iPhone & Android)
Med den här appen kan du både öva på att skriva och testa dig på läsningar av ord som annävder alla kanji man lärt sig upp till mellanstadiet i Japan.
☆ 漢字検定・漢検漢字トレーニン (iPhone & Android)
En app som går från lågstadienivå, ända till gymnasienivå, där du ska skriva kanji som fattas i ord för hand. Detta är en app som verkligen är på avancerad nivå!
 
Jag hoppas dessa kan hjälpa er lite grann i alla fall!