I will be back!

Oroa er inte, jag har inte övergivit bloggen!
Jag har två veckor kvar av skolan och det är sjukt mycket att göra, så jag har inte hunnit skriva något ännu, men jag har en del material jag vill dela, så på Onsdag så borde min börda vara någorlunda lättat, jag kommer ha tid nog att skriva ett inlägg eller två i alla fall!
 
jag ber så mycket om ursäkt för min inaktivitet, men hur mycket jag än vill blogga för er, så måste skolan ändå komma först!
 
Vi ses snart! じゃねー!☆

Regnsäsongens skönhet あじさい祭り

 
Sakura är inte de enda blommor som folk i Japan gillar att beskåda. Under regnperiden i Japan så stortrivs en blomma som heter Hortensia, som på japanska heter あじさい (ajisai). Att gå och kolla på Sakura associeras ofta med hanami (花見), Hortensians tid går under namnet あじさい祭り (ajisai matsuri), vilket betyder Hortensia-festival.

Vi åkte till ett tempel i Takahatafudou (高幡不動尊 金剛寺, Takahatafudouson Kongouji) i Tokyo för att kolla på Hortensian. Det finns såklart flera olika ställen i Tokyo och jag antar, i övriga Japan med men jag tyckte att just det här stället var riktigt bra. Det var hur stort som helst och det fanns en massa olika tempel-byggnader och fina gammaldags japanska byggnader i det här parkområdet.

 
Blomman finns i ett flertal olika sorter och även i olika färger. Förutom vit finns den i färgerna blå, röd, rosa, ljuslila och mörklila. En del är helt enfärgade och andra lite multifärgade, såsom att knoppen i mitten är en färg och resten en annan, eller att blombladen skiftar lite mellan olika färger.
 
Blommans färg beror intressant nog på Ph-värdet i jorden den växer i. I surare jord, alltså jord med Ph-värden under 7 blir blommorna mer blåaktika. I basisk jord blir blommorna mer rosaaktiga. Jag vet dock inte riktigt hur det fungerar med de vita... kanske de växer i neutral jord då? hehe (●´ω`●'')ゞ
 
 
Som sagt var det ett tempel vi besökte, så jag har lite bilder från det med. När man besöker ett tempel i Japan, så är det första man ska göra att tvätta sig vid en fontän som liknar den i bilden nedan. Först fyller man skopan med höger hand och häller vatten över sin vänstra hand, sedan byter du så att du håller skopan i vänster hand och häller vatten över din högra hand. Skopa upp lite vatten igen och häll det i din kupade hand. Tvätta munnen med detta, men spotta ut vattnet, drick det inte! Till sist fyller du skopan igen, håll den med båda händer och luta den så att vattnet spiller ner över handtaget och ner på dina händer, på så vis så tvättar du skopan för nästa person. Lägg tillbaka skopan som den låg när du tog den och du är klar!
 
Se bara till att du inte häller tillbaka vattnet eller spottar i fontänen! Snälla! lol, såg en gaijin göra detta en gång.. (; ̄- ̄)och akta skorna!
 
 
I Parken fanns dessutom ett traditionellt japansk hus, dit man kunde gå och köpa sig matcha. Man fick sitta på tatami-golvet och blev serverad av antingen av en man eller kvinna iklädd yukata, Jag älskar matcha, så det var riktigt nice!
 
 
Som avslutning på ett redan helt fullproppat inlägg; en liten kort Road Movie som Kenta filmade under dagen. Jag vet att det blev kanske lite väl mycket för ett inlägg men det representerar i alla fall söndagen rätt bra tycker jag!
 
Om du är i Japan just nu eller kommer hit snart, så rekommenderar jag att du också åker och kollar på lite Ajisai! ☆ Jag är inte så mycket för blommor men de här gillade jag verkligen!

Share House i Japan シェアハウス

 
Ett Share House är precis vad det låter som; ett hus man delar med andra människor.
 
Första gången jag åkte till Japan (då med en svensk kompis), var planen att stanna där en månad, så hotell var inte ett alternativ, insåg vi ganska snabbt. Vi började googla runt lite efter andra alternativ och fann företag för utlänningar i Japan som hyr ut lägenheter och rum i share houses. Först så tyckte vi att share house-konceptet inte alls verkade någon vidare, antagligen för att det första företaget vi hittade var Sakura House, som bara hyr ut till utlänningar och inte japaner. Jag rekommenderar att du undviker dessa typer företag om du faktiskt vill få japanska vänner och uppleva japansk kultur på ett mer immerserat sätt och inte bara se samma saker som varenda annan turist redan gjort. Jag läste dessutom en massa skit om hur dessa hus skulle vara svinstior och att man ofta inte kom överens med sina huskamrater…
 
Dock efter att vi sökt vidare lite hittade vi ett företag som heter OakHouse. Vi kollade fortfarande efter lägenheter, till att börja med, men sedan så började vid dras lite mot Share Houses också, då vi såg att även japaner kan hyra med det här företaget och rummen i det huset vi tittade på hade egen tvättmaskin, toalett och dusch. Det slutade med att vi kontaktade OakHouse och bokade ett rum!
 
 
Alla rum är i princip likadana, i alla fall i det här huset! Så här ser det ut när man kommer in i hallen, det finns en massa förvaring och så också, vilket är bra om man ska bo där under en längre period.

 
Nu kan jag bara tala för hur det är att bo med OakHouse och hur det är att bo i just mitt Share House. Alla är ju lite olika, beroende på hur mycket delad yta huset har och hur många som bor där och vilka som bor där. Det finns till exempel också en del share houses som är bara för kvinnor och en del som är bara för män.

Det hus jag bor i heter Social Residence Shin-Yurigaoka (ソーシャルレジデンス新百合ケ丘). När jag först kom hit så var huset precis nyöppnat, så det bodde inte så många här än, men efter ungefär en månad så började det bli liv i huset. I början var det nästan ingen i loungen och köket, men nu, ungefär 7 månader senare är det alltid någon där! Även om du går ner och kollar mitt i natten, speciellt på helger. I Social Residence Shin-Yurigaoka bor det ungefär 100 personer, i de flesta andra bor det färre, men det finns de hus där det bor uppemot 200 pers!
 
 
 I vårt hus delar vi kök, vardagsrum, biorum och studio. Dessutom är de flesta som bor här japaner. Är inte helt säker med runt 70% är nog japaner och resten utlänningar. När vi åker på utflykter eller bara är i loungen är det inte ovanligt att jag är den enda icke-japanen eller att det bara är en eller två andra gaijins där. Jag trodde att mest bara unga människor bodde kollektivt, men det finns en hel del som är över 30 här, men det som är så trevligt är att oavsett ålder som umgås alla med alla!
 
 
Det här är storköket! Här finns det mesta; fyra spisar, flera riskokare och vattenkokare och såklart redskap! Det finns även ett mini-kök på varje våning.
 
 
När man börjar bo i ett share house är det viktigt att man är öppen att lära känna människor och vara framåt och glad. Och om det finns en lounge eller andra allmänna utrymmen i huset, gå dit och var där och visa dig, spring inte upp på ditt rum så fort du kommer hem! Jag har alltid varit rätt blyg, men jag har ändrats en hel del sedan jag började bo med andra människor.  Om du vill ha vänner så prata med de som bor där! De flesta som börjar bo i share houses gör det för att de vill prata med och lära känna andra människor! För mig så hade jag tur att andra människor kom fram till mig och pratade, så på så vis fick jag vänner.
 
När du väl skaffat dig vänner, eller även om du inte gjort de än, så håll koll på event som händer i huset, eller event som hålls med andra hus (i alla fall om du bor med OakHouse). De håller ofta fester antingen i huset, eller med andra hus och ibland åker man på utflykter. Antingen med tåg eller hyrbil. Detta är ett asbra sätt att kunna hitta på grejer som kan vara svårt att göra på egen hand som gaijin i Japan. Om du inte redan har vänner så är dessa tillfällen du får dra nytta av.
 
 
Med vårt Share House har vi åkt tillsammans till till exempel Fuji-san, Fuji Kyuu, Ikea, Hakone och Donki Hoote (ドンキホーテ) eller så har vi bara åkt iväg på åkturer med en hyrbil (oftast när någon hyrt en bil som de ska använda till något nästa dag). Om du kollar min kategori Utflykter, så kan du se lite exempel på vad vi har gjort.

Vi har även haft event såsom jul-, nyårs-, halloween-fester, välkomst-fester och andra små kalas där det bjuds på god mat och aktiviteter. Man brukar få betala mellan 500-1000 yen (30-70 kr) för att delta, i det ingår all mat och alla aktiviteter. Det enda man brukar få ta med sig är dricka. Det som är skönt med dessa fester är att de verkligen är till för att lära känna andra människor och ha kul, och inte fester där man ska dricka sig asfull och däcka i en buske..
 
Vardagen blir också mycket roligare. När jag inte gick i skolan brukade vi stanna uppe hela nätterna och bara prata eller spela TV-spel eller laga mat...

 
Så här ser det ofta ut i loungen på kvällar och helger! Det är sällan man kommer hem på kvällen och det är helt tomt. Finns alltid någon att hänga med! Det är nog det här som är bäst med att bo i ett share house.


För mig så har att bo i ett share house vart en av de mest givande upplevelserna jag haft hittills. Och att jag har bott i Japan så klart, men hade jag inte bott i ett share house, och bott själv hade jag aldrig upplevt så himla mycket som jag faktiskt har. Och jag måste säga att jag har aldrig haft så mycket kul i hela mitt liv som jag har haft under min period här! Inte för att jag gjorde så mycket askul grejer innan jag kom hit då men … Jag måste också säga att när man bor här så blir man lite som en familj. Även om det bor 100 pers här så är det kanske högst 30 som regelbundet kommer ner till vardagsrummet och av de 30 är det kanske runt 10 som man faktiskt kommer riktigt nära.

Man stöter alltid på människor som man inte kommer överens med, men det har turligt nog hänt väldigt sällan! Jag är verkligen glad att jag valde att bo här. Hade jag inte gjort det, så hade jag heller aldrig träffat min pojkvän och några av de bästa vänner jag haft i livet än så länge!
 
Det finns både dyrare och billigare hus, små och stora, och på flera ställen i Tokyo och lite utanför!
 
* Skrev i ett svar på en kommentar att det kostar ¥80 000/månad, men priserna ändras lite då och då, så kolla deras hemsida istället!
 
Här är en länk till OakHouses hemsida förresten: www.oakhouse.jp/eng

Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om Share Houses (även om det blev ett låååångt inlägg…), så jag börjar så här och skriver mer senare om ni har mer specifika frågor! Så fråga på!