Myter och Missförstånd om Japan

 
Jag hör så mycket osant om Japan lite här och där och tänkte göra en video om det. Jag har på senaste tiden varit speciellt less på att höra hur man bara äter en massa sushi i Japan, vilket inte alls är sant, även om det äts mycket sushi. Nu är ju detta såklart delvis från min synvinkel så en del andra kanske har olika åskiter om en del saker, men det här är i alla fall vad jag upplvet genom att bo i Japan, samt höra folk prata om landet i Sverige, eller överdrivna saker jag läst på internet.

Biljetterna bokade!

Jag har nu bokat mina flygbiljetter! Får man tag på ett par biljetter på ungefär 3300 kr och resan bara är 20 timmar, då är man en lycklig en! Så jag slog så klart till med en gång.
 
Jag åker den 15 mars och kommer fram den 16.
Skolan börjar den 1 april, men det kommer tydligen att vara en del placeringstest under slutet av mars också så saker och ting kommer nog att dra igång ganska snabbt när jag väl kommit dit. Till skillnad från då jag började på TUJ, då kom jag ju till Japan en hel månad innan skolstarten!
 
Nu när biljetterna är bokade så börjar det kännas mer verkligt, fast ändå är det så overkligt att jag ska åka hem igen! Är så klart lite nervös över vad som väntar och så men vi får väl se hur allt blir.
 
Det är exakt 2 månader och en vecka tills jag åker idag då.
 
Jag måste hinna skaffa ett nytt pass innan jag ska åka och hämta mitt visum på ambassaden, då mitt pass går ut nästa år och jag kommer antagligen att få ett visum på två år, så det måste fixas. Som sagt är lite stressad och nervös, men så länge jag bara kör på så löser väl sig allt i slutändan... hoppas jag!
 
Just det! Jag vill också bara säga att ja, jag vet, alla mina inlägg här i Sverige är sjukt trista. Inga bilder och bara en massa text och så, men det kommer det ju såklart att bli ändring på så fort mina resa startar! Och när jag är tillbaka i Japan kommer det ju att finnas en massa jag vill visa er! Så oroa er inte! ;)

Tips för sökande till Monbukagakusho

Förra året så sökte jag Monbukagakusho-stipendiet för 2016 och för att göra en lång historia kort så fick jag reda på att jag var född två dagar för tidigt för att kunna söka om stipendiet, men vid det laget så hade jag redan tagit proven och de gick bra så jag blev kallad till intervjun, som jag aldrig fick gå på. Eftersom jag spenderade över en månad att förbereda mig inför proven (som gick ganska bra för mig) så tänkte jag ju att för att inte slösa bort den tiden och upplevelsen helt så kan jag ju alltid skriva ett inlägg med mina tips till framtida sökanden!
 
Om ni undrar vad detta är för stipendium så finns det mer information om det på den Japanska Ambassadens hemsida! Informationen i detta inlägg hänvisar till stipendierna för Undergraduate Students och Specialized Training College Students, då proven till dessa liknar varandra.
 
Så här kommer mina allmäna tips! Jag ska försöka vara så strukturerad som möjligt men är lite rörig när det gäller förklaringar!
 
 
ATT TÄNKA PÅ I FÖRVÄG
 
● Detta kanske kommer att låta lite överdrivet, men det första du måste göra är att kolla att du verkligen är född inom åldersgränsen, samt att du uppfyller alla krav för att söka! Jag tog fel på detta och det visade sig, väldigt sent i ansökningsprocessen att jag var två dagar för gammal! Förlita dig inte på att ambassaden kommer att kolla detta ordentligt, utan se till att du själv kollar så att du uppfyller alla krav innan du söker. Annars kommer du inte att ha en chans. När det gäller åldersgränsen så är det verkligen på dagen, inga undantag!
 
● Se till att kontakta till exempel klassföreståndare eller mentor tidigt och be om ett rekommendationsbrev. Jag hade tur att ha en väldigt hjälpsam och snäll klassföreståndare som fixade ett rekommendationsbrev på nolltid. Men var inte ute i sista sekund i fall de skulle vara upptagna.

● Det står att du bör ha goda kunskaper i det japanska språket, men det behöver du egentligen inte. Det var flera sökanden när jag sökte som nästan inte kunde någon japanska alls. Men om du kan japanska sedan innan kommer det att underlätta för dig när/om du kommer till Japan, men vad jag förstod av provledaren så gjorde det tydligen ingen större skillnad i ansökningsprocessen, utan man döms framförallt utöver sina resultat på matte- och engelskproven. Men om någon har samma resultat som dig på de två proven fast är betydligt bättre på japanska så vet jag inte hur era resultat kommer att dömas! Men man får poäng på alla prov och poängen från japanskaproven räknas in, så det kanske gör skillnad, är osäker.
 
● Jag trodde först att man garanterat hamnade i Tokyo, men tydligen så kan man hamna antingen i Tokyo eller i Osaka. Om du hamnar i Osaka så vet jag inte om du bara kommer att behöva stanna där första året (under japanskautbildningen), eller om du skulle kunna hamna i Tokyo sen, beroende på vilket universitet du blir tilldelad. Har inte haft möjlighet att fråga någon. Men det är ingen garanti att du kommer hamna i Tokyo, om du kanske förväntar dig det.
 
● Var noga med de ämnen/inriktningar du väljer i din ansökan, då du inte kan ändra dessa senare!
 
● All kontakt sker via mejl så kolla mejlen ofta!
 
● Det är inte så jättemånga som söker oftast, när jag sökte var det runt nio personer. Tre (med mig inräknad) som sökte undergraduate och resten sökte till specialized college. Dessa är två separata stipendium men de har liknande prov så de håller dem under samma tillfälle. Tidigare år verkar det ha varit ett liknade antal. Om man jämför Sverige med en del andra länder, så är konkurrensen nästan löjligt liten med sökanden från ens eget land. In en del andra länder verkar det som det är flera hundra eller tusen sökanden vad jag har hört. Stipediet är (ännu) inte så välkänt i Sverige, så vi har ju lite tur där!
 
● Det kan vara enklare att få specialized college stipendiet än undergraduate stipendiet. Speciellt om du inte är så bra på matematik (men å andra sidan är det fler som söker detta än undergraduate!). Men såklart så ska du ändå välja en utbildning du verkligen vill gå och kommer att ha nytta av! Dock varnar jag för naturvetenskapliga ämnen om du är svag på matte-fronten, då du kommer att få ett svårare matteprov än för andra inriktningar, samtidigt som de kommer att titta mer på dina matte-resultat än om du skulle till exempel välja en samhällsvetenskaplig utbildning. Det är i alla fall vad jag fick höra av de på ambassaden!


FÖRBEREDELSER INFÖR PROVEN

Ladda ner gamla prov: (2005;2006;2007;2008;2009)  (2009;2010)
 
● Man kan aldrig med säkerhet veta vilket eller vad för format proven kommer att ha så kolla igenom prov från många olika år för att få en känsla för vad som kan komma. Även om du gör detta så kan du få ett prov som inte alls liknar någon av de tidigare du kollat på, vilket jag kommer att berätta vidare om senare.
 
● Kolla igenom alla proven för alla ämnen för att se ungefär vilket format och innehåll de har och utvärdera vilka ämnen du kommer att behöva spendera mest tid på.
 
Matematik Matteproven är väldigt svåra och för att vara ärlig så hade min pappa som varit mattelärare tidigare svårt att lösa en del uppgifter utan miniräknare trots att man skall göra det! Jag vet inte vilken nivå det räknas som i det svenska systemet, men jag tror att en del saker är eftergymnasial matematik även för de som går naturvetenskapliga utbildningar. Jag gick IB på gymnasiet och såg att proven innehöll en del saker från matteboken för den svåraste kursen (Mathematics Higher Level) och det var inga lätta saker! Samtidigt som du måste förstå koncepten måste du memorera en massa formler, så om du satsar på att få bra resultat på matteproven, börja tidigt! En annan sak som förvånade många är att det provet vi fick var ungefär tre gånger så långt som de gamla proven! Jag rekommenderar att du lägger i med matten om du är seriös, men det är svårt att plugga till för man vet inte vilka uppgifter som kommer att komma, så man måste helt enkelt "vara allmänt bra" på matte... Du måste liksom kunna lite av allt och helt utantill! Så om du är seriös försök att lära dig formler utantill och hur man använder dem.
 
Japanska Om du inte kan någon japanska alls så rekommenderar jag att du i alla fall lära dig hiragana och katakana och en del grundkoncept och enkla ord. Du måste ju ändå lära dig japanska sedan om du får stipendiet! Provet börjar enkelt och blir successivt svårare, så om du är nybörjare oroa dig inte över de långa texterna med mycket kanji utan lär dig så mycket du kan på "din nivå" först! Få inte panik att du inte kan läsa och förstå det svåra, för det kan inte jag heller helt och hållet! Jag har en kategori på min blogg med tips och källor för att lära sig japanska, som du kan kolla här om du inte vet vart du ska börja! Om du kan lite japanska, gör ett prov och se hur det går! Om du känner att den enklare delen är svår, fortsätt jobba på grunderna. Om den enkla delen är en barnlek och det börjar bli utmanande med de längre texterna, försök att förbättra din allmäna språkförmåga. Läs mycket och lär dig kanji och nytt vokabulär. Eftersom det är ett språktest så är det enda du kan göra att bli allmänt bättre på språket. Vilket ändå kommer att gynna dig i längden som sagt!
 
Engelska Kolla igenom ett prov och se hur det känns. Om du redan är allmänt bra på engelska så slösa ingen tid på att "plugga engelska". Det kommer nog inte att göra någon större skillnad, om du förstår vad jag menar. Tycker du att ett engelskprov verkar lätt så kommer du nog att tycka det du får framför dig på provet är lika lätt. Så kände i alla fall jag. Men vet du att engelska är ett svagt ämne för dig så rekommenderar jag att du läser mycket. Och varierat. Skönlitteratur och artiklar på internet och så vidare.
 
● Planera och lägg upp en studieplan om du känner att det behövs. Om du tycker att ett ämne är extra utmanande eller svårt, börja tidigare än du tror att du behöver så du slipper sitta och nöta som en galning under en kortare period. Hur mycket tid och energi du väljer att lägga ner beror ju självklart på hur bra du redan är och hur seriös du är med att få stipendiet.
 
 
PROVET
 
På matteprovet skriver du ner dina svar på ett separat blad och du får inga poäng för dina uträkningar, alls. I engelskan var det många frågor där man kryssar i sitt svar, även så på japanska-provet. På japanska-provet fanns dock även en del frågor där du ska kunna skriva ut kanji.
 Ett tips som det gav oss är att gissa om du inte vet! Man får ju inga minus-poäng så det är bättre att gissa på vad som helst än att lämna en fråga blank!
 
 
Om du är ung nog så kan du ju alltid söka igen om du inte får det första gången. Såklart du ska ta det seriöst men bli inte för nere om du inte får det första gången om du kan söka igen! Då är du ju dubblet så förberedd till nästa gång!
 
Jag hoppas att det här inlägget kan hjälpa lite grann med era förberedelser inför monbukagakusho!
Om ni har fler frågor fråga på! Ni kan ju också alltid ringa ambassaden med frågor.
 
Om ni vill läsa min personliga upplevelse med ansökningsprocessen så kan ni klicka här! Scrolla ner till första inlägget och läs uppåt! Jag kan tyvärr inte berätta för er hur intervjun går till eftersom jag aldrig fick gå på den.
 
Tack för att du läser min blogg! じゃねっ!