Viktigt om du har ett Master Card!

STOPP! Detta gäller som tur är inte längre! Nu går det att använda Master Card i Japan!
Läs ändå gärna inlägget om du undrar om uttagsautomater, då det innehåller lite allmän info om det med.
 
Om du har ett Master Card, antingen som kontokort eller kreditkort måste du veta att det inte kommer att fungera överallt i Japan. Detta är något ingen talade om för mig i förväg, och något som inte heller min bank visste någonting om när jag ringde dem från Japan och frågade varför mitt kort inte fungerade i uttagsautomaterna.
 
Genom en snabb Google-sökning fick jag reda på att Master Card-kort som är utfärdade utanför Japan inte fungerar överallt i Japan. De fungerar inte inne på 7Eleven (inte heller i de ATMs inne i på 7Eleven), och en del andra convenience stores (Konbini), bland annat inne på Lawson. Det lärde jag mig den hårda vägen då jag kom som dum svensk utan kontanter, (för det har jag ju aldrig behövt i Sverige) och ska köpa min lunch då killen bakom kassan säger att mitt kort inte fungerar, panik(!). Som tur hade jag en snäll vän med mig som lade ut så länge.
 
I alla fall, om du har ett Master Card så kan du använda det i (nästan) alla affärer utom konbini-affärer och i vanliga uttagsautomater. Överallt jag provat mitt kort har de tagit det.
 
Men vart ska jag ta ut mina pengar då?!
 
Gå till ett postkontor (郵便局, yuubinkyoku), där har de uttagsaoutomater som tar Master Card. Leta bara efter loggan till höger när du är ute på stan eller sök efter postkontor på internet i innan du går ut för dagen. En del post-automater finns på andra ställen också, jag tror dessa då är märkta på något sätt med loggan för den Japanska posten, minns inte riktigt just nu, men ska kolla upp detta när jag åker tillbaka. På alla automater skall man kunna välja Engleska som språk, så oroa dig inte!
 
Har du ett Visa-kort kan du använda kortet i alla utagningsautomater och affärer i Japan (där de tar kort).
 
Om ni vill veta mer om automater, pengar eller banker eller något helt annat som rör Japan för den delen, lämna en kommentar! Om det är något som är otydligt eller något du tycker jag bör lägga till säg gärna det med!

Tack för att du läser min blogg!