Pratar om Karoushi på lokalradio i Sverige

Det här är ett tag sedan nu men vill ändå dokumentera det på bloggen! Det får hamna i TV-kategorin men egentligen så var det radio...
 
Förra månaden, samma dag som jag var på Disney Sea för att vara exakt, så blev jag intervjuad av P4 Sjuhärrad om fenomenet Karoushi i Japan. Alltså att jobba ihjäl sig.
 
I Japan så ser förhållandet mellan chef och anställd ganska annorlunda ut än i Sverige. Man måste tala formellt till sin chef och hen anses vara högre uppsatt än dig. Detta gör det svårt att säga nej, både på grund av rädsla och respekt. Till och med jag känner av detta i mitt deltidsjobb på restaurangen där jag jobbar.
 
Det finns heller ingen lagstifting om övre gräns på hur mycket övertid man får jobba, så detta utnyttjas ofta av företag och det har hänt att arbetare begått självmord till följ av överarbete vilket är hemskt minst sagt. Jag vill dock säga att det inte gäller alla företag! Vill inte råka skapa en katastrofbild eller missvisande bild om landet och dess företag. Det finns många bra och rättvisa företag med god arbetsmiljö också!
 
Men jag hoppas verkligen att vi aldrig kommer nå något liknande i Sverige... :/
 
Jag är inte så jätteinformerad på ämnet men jag har ett par vänner som slutat på företag på grund av att arbetskraven och miljön lett till depression och att de gått in i väggen, så det existerar ju, det gör det. Karoushi.
 
 
 
Karoushi betyder bokstavligen "död av för mycket arbete" ↔ 過労死 過 (för mycket/överstiga) 労 (arbete) 死 (död)
 
Om ni skulle vara intresserade så kan ni lyssna på intervjun och läsa mer här! Jag pratade med intervjuaren i 10 minuter men det blev ett uttrag på 27 sekunder av det! haha!
 
På något sätt så lyckades de få till det att mitt universitet Waseda ligger i Yokohama, men det ligger mitt i Tokyo.. i Waseda! Liten detalj bara... Min skola ligger flera mil från Yokohama..
 
Tack för att ni läste, vi ses! :D


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig

E-post (publiceras ej)

Blogg

Kommentar