Röd dag igår!

 
Innan jag skriver om vad som hände idag, så tänkte jag skriva om gårdagen, som var en röd dag i Japan. En helgdag där man firar alla som blev myndiga förra året, alltså alla som fyllde 20! Eftersom jag är 94:a, så kunde jag alltså fira den här dagen  i år.  På japanska heter dagen 成人の日 (seijin no hi).
 
Egentligen firar man genom att gå på nån slags ceremoni, där i alla fall alla tjejer klär sig i kimono, killar kan ha antingen kimono eller kostym. En av mina kompisar, som är lika gammal som mig gick på en sådan... men eftersom jag inte är japan så fick jag fira på mitt egna sätt .. eller snarare Kenta tog mig till en fin restaurang för att fira dagen.
 
Efter att vi sovit ändå tills fyra på eftermiddagen, tog Kenta mig till en restaurang, där de serverade en massa olika rätter med Tofu och blandannat något som heter yuba (湯葉), det är liksom "skinnet" som bildas på kokande tofu, precis som det blir ett sånt där skinn på mjölk när man gör varm choklad... fast den här smakar faktiskt gott! Man river av lite skal från en citrus frukt som heter Yuzu och häller på lite sojasås (tror jag det var), så blir det jättegott!
 
Jag rekommenderar verkligen att ni provar det här! Restaurangen vi var på kom i alla fall så fick man flera olika små maträtter och en huvudrätt plus efterrätt.
 
Har du ätit Tofu nån gång, vad tyckte du om det?
Alla tycker så olika, verkar det som,  så vill gärna veta vad just du tycker!

Är vegetarian så har ätit tofu måååånga gånger. Obs på stoooor skillnad på den tofu som säljs i vanliga mataffärer i sverige som kylvara (typ kung markatta, taifun, alpro, mfl) och den som säljs i japan, man kan ju hitta samma typ i sverige men den är inte lika vanlig.

I Japan envisas de ju med sin jäkla fiskbuljong i typ allt :/ typ inari i japan brukar vara tillredd med fiskbuljong men inte i sverige, onödigt?
Men provade till exempel mandeltofu när vi var vid koya-san, åt yube i kyoto om jag inte missminner mig :) mumsmums! Heja (vegetarisk) tofu!!
Provat shojinryori? (haha vegetarian i japan alltså...)

Svar: Ja, jag har köpt tofu en gång i Sverige, Blue Dragon eller nåt tror jag märket heter.. var inte alls samma som den i Japan!
Visste inte att de hade fiskbuljong och sånt i saker, har aldrig tänkt på det! Måste vara svårt att hitta sånt man kan kan äta om man är vegetarian i Japan, isf eller?
Har nog inte provat shojinyori vad jag vet, får göra det nån gång!! :D
Josefin

2015-01-13 // 17:36:17

Mmm... yuba är gott! Och ja, tofu är ju SÅ sjukt god i Japan. Gillar tofun som går att få tag på i Sverige också, men shit vad jag saknar den färska tofun från Japan.

Svar: Jag vet..:D !! Men du ska la åka till Japan igen snart? Passa på att äta en massa tofu då! hehe;)
Josefin

2015-01-26 // 16:14:52

SV: Ja, det ska jag ju! Jippi! Det ska jag verkligen, ska försöka se till att hitta nån tofurestaurang. Skulle på en i Kyoto som vi läst om och letat oss fram till, men den var stängd... ;(
Tar gärna tips på denna restaurang, om du vill dela med dig ^__^)

Svar: Den jag var på ligger kanske inte precis i ett turistområde eller så, men vid stationen där jag bor; Shin-Yurigaoka, i Kawasaki (Odakyu line). Högst upp i OPA-huset ligger den jag gick på i alla fall, sjukt gott var det!:D
Josefin

2015-01-30 // 12:30:25

Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig

E-post (publiceras ej)

Blogg

Kommentar