Efter vintern kommer våren 節分

 
Setsubun, som i år inträffade den 3 Februari, är den dag då vintern slutar och våren börjar. Den här dagen är det traditon att kasta bönor ut genom dörren eller på någon som har en oni-mask (monster/demon) på sig. Bönorna man kastar är lyckobönor och man gör detta för att jaga iväg alla otursandar, helt enkelt. Detta kallas mamemaki.
 
Det är också tradition att äta en oskuren makizushi, hel som den är, och stå riktad mot det årets lyckovädersträck, som bestäms av just det årets stjärntecken... tror jag det var i alla fall. När man äter rullen så får man inte sluta eller ta bort den från munnen, eller prata. Medans man äter ska man tänka på något bra som man vill ska hända, typ.
 
I vårt share house så tryckte vi först i oss en massa makizushi och sen så sprang Kenta, Kawashima-san och Gangan i väg "i hemlighet" för att klä ut sig till monster, som vi alla sedan kastade lyckobönor på!
 
 
Just detta gillar jag med Japan, visst har vi våra högtider i Sverige, men jag tycker ändå det är något extra med de japanska.. fast snart kommer ju den svenska semledagen, som jag också ser jättemycket fram emot!! Undra om jag kan få till några hembakade semlor i år!


Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig

E-post (publiceras ej)

Blogg

Kommentar